Vacature: Phd-kandidaat optische beeldvorming bij hoofd-hals kanker

Ben jij een ambitieuze onderzoeker die op het gebied van nieuwe technieken van optische beeldvorming in de oncologische chirurgie wil samenwerken met top-onderzoekers uit het UMCG en het Illinois Institute of Technology in Chicago, zowel in het UMCG als in Chicago zelf? De afdeling Mondziekten, Kaak- & Aangezichtschirurgie biedt jou die kans in dit promotie onderzoek.

Wat ga je doen?

Wij zijn op zoek naar een arts-onderzoeker/promovendus die interesse heeft in het verrichten van klinisch wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe technieken van optische beeldvorming die tijdens oncologische chirurgie gebruikt kunnen worden om tumoren beter zichtbaar te maken. Het onderzoek betreft een of meerdere klinische studies in samenwerking de Illinois Institute of Technology in Chicago, VS.

Je komt te werken op de afdeling Mondziekten, Kaak- & Aangezichtschirurgie, sectie Oncologie van het UMCG. Als PhD-student ben je onderdeel van een grote multidisciplinaire onderzoeksgroep. Binnen je takenpakket valt onder meer:

  • het opzetten en coördineren van een investigator-initiated klinische studie;
  • het identificeren en includeren van patiënten in lopende klinische onderzoeken;
  • het uitvoeren van onderzoekshandelingen met de patiënten;
  • het documenteren en rapporteren hiervan;
  • het uitvoeren van optische beeldvorming bij de patiënten tijdens en na operaties;
  • het verzamelen en analyseren van data t.b.v. je proefschrift;
  • het publiceren van wetenschappelijke artikelen.

Werkomgeving

Wij zijn op zoek naar een promovendus die aan de slag gaat in het project “Ex vivo intraoperative surgical basal margin analysis in head and neck cancer resection: clinical validation”.

Het project is zoals genoemd in samenwerking met Illinois Institute of Technology in Chicago, VS. Er zal een nieuw type fluorescentie camera ontwikkeld worden, waarmee de snijvlakken van uitgenomen tumorweefsel beter beoordeeld kunnen worden. De ontwikkeling van deze camera zal grotendeels in Chicago gebeuren, en jij draagt actief hieraan bij door de klinische toepasbaarheid hiervan te testen en analyseren. Een of meerdere werkbezoeken aan Chicago zijn in deze fase dan ook wenselijk. Na ontwikkeling van de camera zal deze klinisch worden toegepast in het UMCG.

De promovendus zal de klinische studie(s) opzetten en coördineren als onderdeel van dit project. Het doel van dit project is om aan te tonen of deze nieuwe beeldvormingstechniek kan bijdragen in het per-operatief aantonen van positieve en/of krappe snijvlakken. Met andere woorden, is er te dicht om een tumor heen gesneden. Op dit moment is deze informatie peroperatief niet betrouwbaar genoeg beschikbaar. Het uiteindelijke doel is dat deze informatie kan bijdragen aan nauwkeuriger opereren, wat potentiële nabehandeling middels radiotherapie en/of chemotherapie kan verminderen of voorkomen.

Deelnemen in dit project is een unieke mogelijkheid om zowel diepgang te krijgen in het ontwikkelen van de techniek als de klinische potentie hiervan te bepalen in een klinische studie. Je werkt mee in zowel de technische aspecten van het optimaliseren van de techniek (Illinois Institute of Technology in Chicago, VS, samen met dr. K. Tichauer), als aan de klinische exploratie (UMCG, dr. Floris Voskuil, prof. dr. Max Witjes). De resultaten zijn van de klinische studie zijn daarbij onderdeel van je promotietraject. Je zal de klinische studie organisatie voor je rekening nemen, de patiënten inclusies volledig begeleiden en de optische beeldvorming uitvoeren, zowel op het operatie complex als tijdens de pathologische verwerking van het weefsel. Daarnaast overleg je regelmatig met de Amerikaanse partners, om de techniek te optimaliseren. Deze zullen ook met enige regelmaat overkomen ter assistentie. Ook zal je ervaring opdoen met aspecten zoals data management, data verzameling en de (statistische) analyse. De uitkomsten zul je uiteindelijk publiceren en dat maakt deel uit van je proefschrift.

Als (arts-)onderzoeker ben je aangesteld op de afdeling Mondziekten, Kaak- & Aangezichtschirurgie, sectie Oncologie van het UMCG. Hier wordt hoog complexe tertiaire zorg verleend aan patiënten met alle vormen van hoofd-hals oncologie. Tevens participeer in je de onderzoeksgroep OMIG; een succesvolle onderzoeksgroep bestaande uit meerdere hoofdonderzoekers en meer dan 20 PhD-kandidaten, allemaal bezig met optische beeldvorming. De groep is divers en multidisciplinair (o.a. Heelkunde, MDL, MKA-chirurgie, Nucleaire Beeldvorming, Pathologie).

De discipline overstijgende onderzoeksprojecten richten zich op fundamentele, translationele en klinische vragen, meestal in het kader van interdisciplinaire onderzoeksteams.

Wat vragen wij?

  • Je hebt een afgeronde master-opleiding geneeskunde of technische geneeskunde afgerond. Een afgeronde master-opleiding biomedische technologie is ook bespreekbaar.
  • Je hebt bij voorkeur onderzoekservaring.
  • Je hebt een hands-on mentaliteit.
  • Ervaring met MATLAB of Python is een pre, maar geen vereiste.
  • Je beschikt over communicatieve en organisatorische vaardigheden om te werken in een sterk interdisciplinaire omgeving.
  • Je beschikt over goede Nederlandse en Engelse schriftelijke vaardigheden.
  • Je bent resultaatgericht en je zoekt de samenwerking met anderen op om jouw doelen te bereiken.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen. Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij indiensttreding een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Wat bieden wij?

Een inspirerende en multidisciplinaire werkomgeving in de Optical Molecular Imaging Groningen (OMIG) onderzoeksgroep. Je maakt deel uit van een team jonge onderzoekers, bestaande uit artsen, technisch geneeskundigen, apothekers, biochemici en technici. Binnen deze groep doen we onderzoek naar een verscheidenheid aan optische beeldvormingstechnieken. De dagelijkse begeleiding is actief betrokken, en er is een ruime ervaring wat betreft het inwerktraject voor PhD-kandidaten. Samen met de andere promovendi is er een hechte sociale groep. Er is veel ruimte voor persoonlijke inbreng en ontwikkeling. Je krijgt de gelegenheid om je te bekwamen in het werken op het snijvlak van technologische ontwikkelingen en klinische translatie binnen een groot en dynamisch academisch ziekenhuis. We werken nauw samen met diverse andere afdelingen binnen het UMCG. Het wordt gestimuleerd onderzoeksresultaten te delen op (internationale) congressen.

De duur van de arbeidsovereenkomst is in de eerste instantie voor één jaar voor 36 uur per week, met uitzicht op drie extra jaren. Je salaris bedraagt maximaal €5.504,- bruto per maand (schaal 10), afhankelijk van opleiding en relevante ervaring en op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC). Ook is er een goede regeling woon-werkverkeer als je met eigen vervoer komt. Woon je meer dan 7 kilometer enkele reis bij het UMCG vandaan, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor 100% OV-vergoeding. Via het fietsenplan kun je een fiets of een e-bike fiscaal voordelig aanschaffen.

Vragen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met één van de projectleiders:

Als je vragen hebt over de inhoud van de functie, vinden we het leuk om van je te horen. Neem gerust contact op. En als je wil solliciteren, doe dat dan via de UMCG website.